van Harte & Lingsma

2 maart 2015 |

De propositie van trainingsbureau Van Harte & Lingsma was toe aan vernieuwing. Met de uitvoering van deze opdracht was Dietwee, mijn toenmalige werkgever, ook verantwoordelijk voor de doorvoering hiervan binnen de website.

van Harte & Lingsma - leading with love

Doelen stellen, een goed begin van een opdracht

Bij het opnieuw bekijken van de website is om te beginnen onderzocht of de doelen en doelgroepen van de website in de loop der tijd verandert zijn. Tijdens sessies met de klant en online strateeg Wim Bertram werd duidelijk dat er behoefte was om de website meer te focussen op twee productgroepen; trainingen en in-company oplossingen. Hiervoor bestaan een aantal duidelijke maar erg verschillende doelgroepen. Omdat de behoeften van deze groepen behoorlijk uit elkaar liggen, hebben deze een eigen benadering nodig.

Deze conclusie is in de rest van het traject terug te zien in informatie architectuur, benamingen en is het meest prominent aanwezig op de homepage, waar de tweesplitsing begint.

De bezoeker de weg wijzen

Door duidelijke richtingen binnen de website aan te geven en benamingen te gebruiken die bij de doelgroep aansluit worden bezoekers snel in de juiste richting geholpen. Bij iedere klik moeten zij het gevoel hebben dat ze dichter bij hun doel komen. Hierdoor maakt het minder uit hoe lang het pad is, zolang voor hen duidelijk dat ze de goede kant op gaan.
Des te dichter bij het einddoel, hoe gedetailleerder de informatie bovendien kan zijn. En de informatie kan steeds beter afgesteld worden op de doelgroep, zoals bijvoorbeeld wordt gedaan met het aanbieden van last minute trainingen, speciaal voor de geïnteresseerden in specifieke onderwerpen.

van Harte & Lingsma - featured

 

Toptaken

Bij het benoemen van doelen komt ook aan bod wat bezoekers op de website komen doen en op welke vragen zij antwoorden zoeken.
Door hier de belangrijkste taken, de zogenaamde toptaken, uit te lichten is op iedere pagina een duidelijke focus aan te brengen.
De toptaak, dat waar de meeste bezoekers mee bezig zijn op deze specifieke pagina, die moet zo goed mogelijk uit gevoerd kunnen worden. Hierdoor wordt het voor de bezoeker makkelijker zijn doelen te verwezenlijken, waardoor er tevreden klanten op de website en is daardoor tevredener.

Deliverables communiceren over keuzes.

Deliverables zijn geen doel op zich. Hoe netjes wireframes er ook uit zien en hoe artistiek de schetsen ook kunnen zijn. Niemand ziet deze aan het einde van een ontwerp traject nog. Deze hebben maar één doel, binnen het team met elkaar kunnen communiceren over de keuzes die gemaakt moeten worden. Dus zo snel als deze daar duidelijk genoeg voor zijn hoeven deze niet verder opgepoetst te worden. De extra tijd kan beter in de volgende stappen van het project worden gestoken. Vandaar: snelle schetsen, post-its en brown paper.

Leading – with love

De vernieuwde propositie ‘Leading – with love’ moet in alle elementen van de website terug komen. Om dat te realiseren heeft tekstschrijfster Barbara Slagman geholpen de juiste tone of voice aan de belangrijkste content gedeeltes te geven. En door ook voor meldingsteksten en bevestigingsmails voorbeelden te schrijven is voor de content redactie van de website een goed voorbeeld gecreëerd van hoe met teksten en titles omgegaan kan worden.
In het ontwerp en beeldkeuze is ‘Leading – with love’ ook terug te vinden, door duidelijke lijnen uit te zetten, maar wel vriendelijk te blijven overkomen. Om deze uitstraling ook in de toekomst vast te kunnen houden is het belangrijk dat diegenen die de website onderhouden dit zelfde beeldgevoel snappen, wat met goed overleg, duidelijke instructies en een styleguide geen probleem moet zijn. Hieronder staan screen shots van de website, maar die is natuurlijk ondertussen weer verder ontwikkeld.

Tags :