Met een onzichtbaar doel is het moeilijk scoren

8 oktober 2015 |

mistig veld

Het was nog vroeg toen ik aan kwam op het sportveld. Er hing nog een dichte mist en veel verder dan tot de helft van het veld was er niet te zien.
Zo begint bij mij de zaterdag ochtend soms. En zo verlopen web projecten ook vaak. Ziet jouw website er ook zo uit? Er staat van alles op, maar de doelen en lijnen zijn maar moeilijk zichtbaar?

De gasten willen wel érg graag scoren

Die bezoekers hebben wel de moeite gedaan. Zoveel zelfs dat ze helemaal naar jouw website zijn komen. Zij zijn op zoek naar antwoorden op hun vragen, of willen graag iets moois kopen.
Weet je eigenlijk wel met welke vragen of verwachtingen ze naar je website kwamen? Of zou je hier eigenlijk eens onderzoek naar moeten doen? User research zoals interviews en customer journeys leveren veel (onverwachte) inzichten op.

De eerste vraag die je jezelf kan stellen bij het indelen van je website en het schrijven van de content: Wordt mijn bezoeker verder geholpen met waar hij behoefte aan heeft? Want als je zijn vraag weet op te lossen loopt je bezoeker met een euforisch gevoel door jouw website. Hij heeft kunnen scoren! En is jouw dankbaar voor de hulp.
En een dankbare bezoeker wil best iets terugdoen voor jouw, zo levert het jouw ook wat op.

Verkeerde speelveld?

Er lopen soms wel veel verschillende types rond in je website. En dat is prima. Maar voor wie wil jij iets betekenen? Maak een duidelijke keuze.
Aan het begin van een project geeft het veel duidelijkheid als bepaalt is wie de doelgroepen zijn waar we voor aan de slag gaan. Door deze doelgroepen te laten vertegenwoordigen door een persona wordt het nog tastbaarder en persoonlijker wie we te gast hebben. En welke wensen en drijfveren deze persoon heeft. Door met een team deze persona’s op te stellen wordt enorm veel kennis uit verschillende invalshoeken gedeeld, waardoor direct onderling begrip toeneemt binnen het team.

Als sommige types die op je website rondstruinen niet bij jouw doelgroep horen, dan hoef jij je ook niet perse op hen te richten. Zij kunnen het doel misschien niet vinden en dat kan best kloppen, want zij spelen op een ander veld. Of zelfs een andere club. Daar hoeven wij onze energie niet aan te besteden en dus ook geen pagina’s en content voor te maken, dat is lekker duidelijk.
Voor de personen (doelgroepen) die op een andere pagina binnen jouw website moeten zijn, is het wel handig ze de weg even te wijzen.

Scoren is het allerbelangrijkst voor de thuisclub

Een website kost een hoop geld, levert het dat ook weer op? Dat maakt scoren best belangrijk. We hebben het hier over jou website, jouw club. En is duidelijk wat de club wil bereiken dit seizoen?
Waarom staken we ook al weer zoveel tijd en energie in het schrijven van nieuwsberichten? En dat onderhoud aan de FAQ kennisbank gebeurt vast niet voor niets.

Door de doelen op te schrijven, zichtbaar te maken, is er makkelijk te bepalen waar de energie toe moet leiden. En welke taken je niets dichter bij het doel brengen en dus verspilde moeite zijn.
Door een helder zichtbaar doel te hebben, is ook voor iedereen goed te zien wanneer er gescoord wordt. En zo kan aan het einde van een periode bepaalt worden of dit voldoende is geweest voor de winst, of aan de limiet is voldaan, of dat er zelfs een PR gezet is.

Voor iedere gast een eigen doel?

Gelukkig komen de meeste gasten in teams, dus we mikken niet op ieder individu, maar kijken naar de doelgroepen. Als eigenaar van een website is er voor iedere doelgroep één of meerdere resultaten te behalen. De doelen waar jij kan scoren, de doelen voor de thuisclub.

Als je bijvoorbeeld nieuwe inkopers wilt aantrekken, dan leidt je deze inkopers via een uitgestippelde route naar het contact met je sales team, je uiteindelijke doel.
Voor een andere doelgroep, potentiële nieuwe werknemers bijvoorbeeld, zijn andere delen van de website interessant. Door deze doelgroep  op de voor hen interessante pagina’s te laten scoren – de informatie vinden die ze zoeken, online webinar volgen, etc. – kan je ze vervolgens meenemen naar jouw doel, het solliciteren op een openstaande functie.
Door voor iedere doelgroep een duidelijk hoofddoel te formuleren is voor iedereen die aan de website werkt duidelijk te toetsen of en aan welk doel de werkzaamheden bijdragen. Dus formuleer per doelgroep (persona) duidelijke doelen, die zorgen dat je bereikt wat voor jouw organisatie belangrijk is..

Welk doel levert de meeste punten op?

Door prioriteiten aan te brengen in de doelen is het direct mogelijk om op basis hiervan keuzes te maken op pagina’s waar meerdere doelgroepen iets te zoeken hebben. Wie wordt als eerste aangesproken op een pagina? Welke berichten komen bovenaan in de nieuws feed? Welk doel is het belangrijkst en krijgt dus de daarbij behorende aandacht?

Begin vast met trainen

Een simpel begin is om op iedere pagina van je website af te vragen:

  • Voor wie is deze pagina bedoeld?
  • Wat komen mijn gasten op deze pagina zoeken/doen?
    Hoe help ik hen aan een oplossing?
  • Wat wil ik graag dat mijn bezoeker hier gaat doen?
    Biedt duidelijke vervolgstappen aan.

 

Coach nodig?

Het traject van opstellen van doelgroepen, persona’s, doelen bepalen en prioriteren is waar ik vaak bij help. Vanaf de zijlijn in workshops of ‘in het veld’, binnen een UX team. Wil je bespreken wat we samen aan jouw website kunnen doen?
Stuur even een bericht.

Ik heb altijd wel een bruikbare tip voor je. En anders hebben we in ieder geval eens kennis gemaakt. Wie weet waar dat goed voor is.

Tags :