Een spiekbriefje

27 september 2019 | |

Als ik aan een website werk, geef ik aan het begin van de samenwerking vaak mijn visitekaartje. Waarom nog steeds zo’n fysiek kaartje? Omdat op de achterkant een spiekbriefje staat. Een paar tips die eigenlijk tijdens het hele proces van ontwikkeling van een nieuwe website of verbetering van iets bestaands in je hoofd moeten blijven zitten. (En die ik in mijn eigen website zelf ook te weinig toepas.)

 

1 Voor wie is deze pagina bedoeld

Niet iedereen hoeft het naar zijn zin te hebben op mijn website. En ook niet op die van jou. Als een bezoeker niet bij je doelgroep hoort is zijn of haar mening over wat je te vertellen hebt niet zo relevant. Of mijn oma of mijn dochter gelukkig van mijn website worden, dat boeit mij niet zo.

2 Wat wil de bezoeker hier bereiken?

Waarom ben je naar deze pagina gekomen? Om iets meer over mij en mijn werk te weten te komen.
Daarom leg ik graag uit hoe ik werk; dat ik in gesprek ga met stakeholders, even door vraag of er nog meer mensen zijn die informatie en inzicht kunnen leveren.

Om er achter te komen wat een bezoeker precies wil zal je, of ik, op onderzoek moeten gaan. Vragen stellen, aan echte mensen. Analytics en screen recordings bekijken geven een eerste indruk, maar een interview, questionnaire of usability test geven pas echte inzichten.

3 Wat wil ik op deze pagina bereiken?

Als eigenaar van een website of app heb je natuurlijk een aantal doelen. Dus denk eens na, wat wil je met DEZE pagina bereiken? Soms is dat informeren, over een product of dienst die je levert. Of schrijf je een nieuwe blog update. Maar waarom? Waarom is deze pagina jouw tijd waard?

Voor mij is dit bericht de gemakkelijkste manier om uit te leggen dat mijn website niet perfect is. En geen afspiegeling van wat ik kan.
Er is mooier en beter werk te zien, waarvan ik een behoorlijk deel niet op mijn website kan of mag tonen. Tijdens een kennismakingsgesprek laat ik dat soms wel zien.

4 Wat is de belangrijkste vervolgstap voor de bezoeker?

Veel pagina’s eindigen als een doodlopende weg. Een bezoeker is goed geïnformeerd, heeft mooie beelden kunnen zien, en dan…
Er is bijna altijd wel een logische vervolgstap te bedenken, anders dan de webbrowser sluiten. Binnen de website houden meer meer gerelateerde berichten (entertainment), een nieuw doel stellen (gedragsverandering/lifestyle/coaching), of een eerste stapje zetten in de sales funnel (e-commerce, maar eigenlijk alle websites die graag een volgend contact moment willen voorbereiden).

Als je ook zo’n fysiek spiekbriefje wilt, laat het me dan even weten via mail, of bel me op 06 4854 1881.
Nog niet toe aan direct contact? Dan volg je me toch op LinkedIn?

Tags : ,